Çalışanlar, işyeri ortamlarında fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik ve psikososyal pek çok tehlikeyle karşılaşırlar. Meslek hastalıkları, bu zararlı etkenlere bağlı gelişen hastalıklardır ve diğer hastalıklardan farklı olarak, tedavisi ancak maruziyetin sonlandırılması ile mümkün olur. Maruziyet sonlandırılamadığı sürece medikal tedaviler ya da istirahat raporları kalıcı bir tedavi sağlamazlar. Bu nedenle henüz geri dönüşsüz durumlar ya da sakatlıklar gelişmeden erken tanı konulması çok önemlidir. Böylece aynı iş yerindeki diğer çalışanların da sağlığı korunabilir. Çünkü meslek hastalığı “sağlıksız çalışma ortamlarını” göstermektedir. Çalışma ortamlarındaki bu tehlikeli maruziyetler kontrol edilemezse, diğer çalışanlarda da zamanla benzer sağlık sorunları gelişecektir.
İş ve Meslek Hastalıkları uzmanlığı
İş ve Meslek Hastalıkları uzmanlığı, ülkemizde 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından Göğüs Hastalıkları, İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Anabilim Dallarının bir üst ihtisası (yan dal) olarak tanımlanmıştır. İş ve Meslek Hastalıkları uzmanları, mesleki risklere bağlı gelişen hastalıkların araştırılması, hastalığa neden olabilecek etkenlerin tanımlanması ve tehlikeli maruziyetlerinin sonlandırılmasına yönelik çalışmalar yaparlar. İş yerlerinde, çalışanların sağlığının korunması konusunda işyeri hekimlerine danışmanlık sağlarlar. Kalıcı hastalık ve sakatlıların geliştiği durumlarda ise, tazminat süreçlerine yönelik olarak sigorta kurumu ve mahkemelerce talep edilen raporları düzenlerler.
Klinik Hakkında
- İzmir Şehir Hastanesi’nde, İş ve Meslek Hastalıkları Birimi bünyesinde 2 adet polikliniğimiz hizmet vermektedir.
- Bireysel başvurular MHRS sistemi üzerinden yapılabilmektedir.
- Meslek hastalığına yönelik rapor talebi olan çalışanların öncelikle bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezlerine başvurarak hastanemize sevk almaları gerekmektedir. Çünkü sigorta kurumu ancak usulüne uygun düzenlenmiş raporları değerlendirmeye almaktadır. Dolayısıyla “Meslek hastalığı raporları” için Sosyal Güvenlik Kurumu sevki ile hastanemiz sağlık kuruluna başvurular zorunludur.
- Mevzuat gereği “meslek hastalığı tanıları” Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu’na bildirilmektedir.