ANNE DOSTU HASTANE
Anne dostu hastane kavramının çerçevesi tüm dünyada ülkemizin de imzasının bulunduğu “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi”, “Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi”, “Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi” ve “Birleşmiş Milletler Dördüncü Dünya Kadın Konferansı” gibi çeşitli bildirge ve sözleşmelerde de belirtildiği şekilde yapılanmıştır. Bu kavramın amacı temelde annenin ve anne adayının tüm sağlık hizmetlerinin yanı sıra güvenli ve kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda mahremiyete dayalı tek kişilik “Doğum Üniteleri”nin oluşturulması, normal doğumu özendirmek, müdahale oranlarını azaltmak hedeflenmektedir.
Hastanemizde bu amaç ve hedefler doğrultusunda 16 adet TDL (TRAVAY-DOĞUM-LOHUSA) odası içeren doğum üniteleri oluşturulmuştur. Odalarımız tek kişilik olup doğum öncesi izlem, doğum ve doğum sonrası bakım aynı odada yapılmakta, hijyenik ve konforlu bir ortam sunulmaktadır. Anne adaylarımız doğum ünitesinde destek alabilecekleri uygun bir refakatçi ile birlikte bu süreci geçirebilmektedir. Gebelik ve doğum sonrası süreçlerde anne adayı ve annelerimize Gebe Okulu ve Emzirme ve Relaktasyon polikliniklerinde eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Anne ve bebek sağlığına ilişkin hizmetler 7/24 kesintisiz olarak verilmekte ve kanıta dayalı olmayan hiçbir uygulama yapılmamaktadır.
Hastanemizde tüm bu uygulamalar aktif olarak uygulanmakta ve daha da iyileştirmek için ANNE DOSTU HASTANE faaliyetleri devam etmektedir.
ANNE DOSTU HASTANE KRİTERLERİ
1. Güvenli ve kaliteli gebelik izlemi ve doğum hizmeti almak bütün anne adaylarının hakkıdır.
2. Verilen hizmet, gebelik dönemi, travay, doğum ve doğum sonrası bakım ve danışmanlık hizmetlerini kapsamalıdır.
3. Kurumlarda poliklinik, eğitim, danışmanlık ve doğum hizmeti verilen ortamlar ulusal standartlara uygun hazırlanmalıdır.
4. Mahremiyet beklentileri itina ile karşılanmalı, hijyen ve konfor standartları yüksek tutulmalıdır.
5. Kanıta dayalı olmayan müdahaleler rutin olarak uygulanmamalıdır.
6. Hizmet sunumu için gerekli olan insan kaynakları ve lojistik destek optimum düzeyde olmalıdır.
7. Acil obstetrik durumlarda sevk kriterlerine uyulmalıdır.
8. Doğum hizmeti anne ve bebek odaklı olmalıdır.
9. Hizmet sunanların bilgi ve beceri kapasitesini güçlendirmeye yönelik aktiviteler planlanmalı ve uygulanmalıdır.
10. Verilen hizmetlerle ilgili gerekli kayıtlar tutulmalı ve düzenli aralıklarla analizleri yapılarak hizmetlerin geliştirilmesinde kullanılmalıdır.